kezdooldal
kerttervezes
kertepites
kertgondozás
galeria2010
galéria

Kertépítés igényesen, olcsón!

Öntözörendszerek tervezése, telepítése:

öntözőrendszer öntözőrendszer öntözőrendszer öntözőrendszer

Az öntözőrendszer kényelmes megoldást jelent az öntözésre. Segítségével nem kell naponta több órát öntözéssel töltenünk. Nem csak a fűfelületet, hanem a kertünkben lévő összes növényt tudjuk öntözni a segítségével. Nincs fölösleges vízpazarlás, egyenletes vízkijuttatást tesz lehetővé. Minden növény csak annyi vizet kap amennyire mindenképpen szüksége van az egészséges fejlődéshez. Öntözőrendszert kétféleképpen alakíthatunk ki. A lényegesen olcsóbb megoldás, amikor nem automatizáljuk az öntözési zónákat, hanem minden zónát csappal nyitunk meg és zárunk el. A másik megoldás amikor a csapok helyett szelepek vannak beépítve, amiket egy programozható vezérlőegység működtet. A vezérlőt előre meghatározott öntözési időpontra és időtartamra lehet beállítani. Az öntözési időt elég tavasszal egyszer beállítani, és az alapján fog működni a rendszer egész évben. Semmiféle munkát nem igényel a rendszer, ha esik az eső, akkor az esőérzékelő automatikusan kikapcsolja az öntözést, és csak akkor kapcsolja vissza, amikor elállt az eső, és nedvességre van szüksége a növényeknek. Az öntözőrendszert működtethetjük hálózati csapvízről, kútról, és esővízgyűjtő tartályokból egyaránt.

 

Térkövek, burkolatok lerakása, lépcsők, járdák kialakítása:

térkő térkő térkő térkő


Térkő burkolatokkal esztétikus felületeket lehet kialakítani. Le lehet burkolni vele járdákat, autóbeállókat, teraszokat. Sokféle formájú, színű, méretű burkolólapot gyártanak, amelyekből kiválaszthatjuk a nekünk legmegfelelőbbet. Fontos dolog, hogy egy kerten belül harmonizáljanak a színek és a formák. Nem célszerű eltérő burkolatokat alkalmazni, mert nem lesznek összhangban egymással.

térkő térkő térkő térkő

 

Kerti világítások, hogy ne maradjon sötét folt a kertjében:

világítás világítás világítás világítás


A kerti világításnak több funkciója van, a legfontosabb, hogy a sötétben világítani tudjunk a segítségével. Egy teljesen új, nagyon szép látvány tárul elénk naplemente után, ha a kertünkben lévő növényeket, szobrokat, csobogót, tavat külön-külön megfelelő módon megvilágítjuk. Minden kerti elemnek saját megvilágítási módja van, a fényhatások tökéletes érvényesülése miatt. Nem mindegy, hogy milyen színnel, milyen fényerővel, milyen szögből világítunk meg valamit.

világítás világítás világítás világítás

 

Sziklakertek építése:

sziklakert sziklakert sziklakert sziklakert

A sziklakert nagyon divatos eleme a kerteknek. Sokféle formájú, dőlésszögű, méretű létezik. A sziklák mérete, anyaga, színe is változatos. A sziklakerti növények kis vízigényűek, ezért gondoskodni kell a megfelelő vízáteresztő talajról.

 

Támfalak építése:

támfal támfal támfal támfal

A támfal a földtömeg esztétikus megtartására szolgáló építmény. Sokféle méretű, formájú, színű, kialakítású. Léteznek előregyártott elemek, melyek általában betonból készülnek. Vannak köztük úgynevezett zsebes kialakításúak, melyekbe növényeket lehet ültetni. Támfalat lehet egyedileg is építeni terméskőből, betonból, fából.

 

Füvesítés, gyepszőnyegek telepítése:

füvesítés füvesítés füvesítés füvesítés

A fűfelületnek nagy jelentősége van egy kertben. Szinte minden házikertben megtalálható. Egyrészt kapcsolatot teremt a kerti elemek között, másrészt egy teljesen természetes, „burkolatként” szolgáló felület, melyen például közlekedni, játszani, napozni lehet. Hátránya, hogy rendszeres, szakszerű gondozást igényel. Napjainkban már nagyon elterjedt módja a füvesítésnek a gyepszőnyeg terítés. Jóval költségesebb a magvetésnél, viszont a leterítés után azonnal esztétikus, gyommentes, egy- két hét után használható. Nem kell a fekete földet néznünk hetekig, gyomlálni, és várni akár hónapokat, hogy bedúsuljon, megerősödjön.

 

Keti tavak kialakítása:

kertitó kertitó kertitó kertitó

A kerti tó egy jó elhelyezéssel nagyon szép fókuszpontja lehet egy kertnek. A tó méretének meghatározását nagy mértékben befolyásolja a kert illetve a tónak szánt terület mérete. Fontos, hogy minél természetesebb hatást érjünk el a kialakításánál. Minél nagyobb a tó, annál könnyebb egy szép tó kialakítása.

A fürdőtó hazánkban egyre nagyobb teret hódít. Ennek oka leginkább az éghajlatunkból adódik. Az úszómedencét csak 2-3 hónapig tudjuk használni fürdésre, az év többi hónapjában azonban csak foglalja a helyet, és kevésbé esztétikus mint egy szépen kialakított tó. A fürdőtó akkor is szép dísze kertünknek, amikor fürdésre nem alkalmas a víz hőmérséklete. Előnye még, hogy természetesebb környezetben tudunk felfrissülni benne. Halakat nem fontos telepíteni bele. Tisztántartása is megoldott, sőt egyszerűbb a medencénél a tó öntisztuló hatása miatt. Másfajta szűrést, vegyszerezést igényel a növényzet miatt. Ahhoz, hogy jól használható szép tavat tudjunk kialakítani, nagy helyre van szükség.

 

Patakok, csobogók építése:

csobogó csobogó csobogó csobogó

Nagyon szép látványt nyújt egy patak, ami a halastóba csörgedezik. Mozgalmasságot ad a kertnek a folyamatosan csörgedező víz nyugtató látványa és hangja egyaránt. Egy jó megvilágítással a csörgedező vizet sötétedés után is élvezhetjük. Ha lehetőség van rá, akkor úgy célszerű elhelyezni a tavat, illetve a patakot, hogy azt a nappali ablakából kinézve is jól láthassuk, így a hűvösebb napokon is élvezhetjük a látványát. Kialakítása víztakarékos, a tó vizét keringeti egy szivattyú a patakba, a patakból pedig visszacsorog a víz a tóba. A patakból a tóba csorgó víz a tó vizének oxigénellátását is biztosítja.

 

Esővízgyűjtés:

esővízgyűjtő esővízgyűjtő esővízgyűjtő esővízgyűjtő


Esővíz összegyűjtésével sok pénzt spórolhatunk. A nyári időszakban sem lesz magasabb a vízszámlánk, a kertünkben élő növények viszont elegendő vízhez juthatnak a házunk tetejére hulló, összegyűjtött csapadék révén. A nagyobb tartályok a föld alá vannak elrejtve, és növényzet takarja, ezért egyáltalán nem látszanak, nem foglalnak külön helyet a kertben. Egy egyszerű szivattyú segítségével öntözőrendszereket, kerti csapokat, öntözőtömlőket láthatunk el vízzel a tartályból.

esővízgyűjtő esővízgyűjtő esővízgyűjtő esővízgyűjtő

 

Szerszámtárolók építése, kihelyezése:

szerszámtárolók szerszámtárolók szerszámtárolók szerszámtárolók

Esztétikus megoldást jelenthet egy szép szerszámtároló a kertben azoknak a tárgyaknak az elhelyezésére, melyeket nem szeretnénk a lakóházba bevinni. Előregyártott, és egyedi kivitelezésű szerszámtároló faházakat is építünk, mázolunk, szükség esetén világítást és konnektorokat is beszerelünk.

 

Növényfuttató rácsok kialakítása, felszerelése:

növényfuttatók növényfuttatók növényfuttatók növényfuttatók

A futtatórácsok általában fából készülnek. Házfalakra, kerítésekre, oszlopokra vannak szerelve. Futó növényeket lehet rájuk futtatni, és támasztékként szolgál számukra. Jól el lehet vele takarni kevésbé esztétikus felületeket, zölddé lehet varázsolni a falakat.

 

Műanyag sövény:


Egy ideális megoldás, hogy meghittebbé és intimebbé tegyük otthonunk, kertünk, teraszunk környezetét. Gyorsan és egyszerűen felszerelhető, könnyű tisztítani, tűzálló és UV-álló, nem kell öntözni és nyírni, helytakarékos, nem költöznek bele a rovarok, nem rozsdásodik, nem pusztul el, nem hullik.

 

Vakondháló:


Gyepesítés előtt szakszerűen a földbe helyezve megakadályozza a vakond felszínre jutását. Telepítése bonyolult, költséges, szakértelmet igényel, de biztos védelmet nyújt. Új gyepfelület létesítésekor illetve gyepszőnyegterítés előtt kell lefektetni a hálót. Célszerű öntözőrendszer telepítés után beépíteni, mert a háló alatt futó csővezetékeket nehézkes és költséges a háló alá utólag szakszerűen elhelyezni. Mivel a háló általában csak néhány centiméterrel van a talajszint alatt, ezért csak nagy óvatossággal, és jól megválasztott géppel lehet a gyepszellőztetést elvégezni vakondhálóval ellátott felületen. A háló miatt az új gyepfelület létesítése bonyolult, felásásnál, az úgynevezett gyeptörésnél a legnagyobb óvatosság mellett is megsérül a háló, illetve teljesen használhatatlanná válik. Ebben az esetben az újrafüvesítésnél kalkulálni kell az új háló telepítésével is.

 

Ütéscsillapító gumilap, és gumitégla burkolatok:


A gumilap és a gumitégla egyre szélesebb körben terjedő burkolási mód. Elsősorban a játszóeszközök alatt alkalmazható. Véd az esés okozta nagyobb sérülésektől, könnyen tisztántartható, esztétikus, más burkolatokkal könnyen kombinálható. Különböző vastagságú lapokat gyártanak. Az alkalmazandó vastagságot az MSZ EN 1177 szabvány írja elő annak függvényében, hogy az adott játszóeszköznek mekkora az esésmagassága.
Gumilapok telepítése kavicságyra:
A burkolat lerakási helyén a várható terheléstől függően készítsünk vízelvezető, teherhordó, illetve fagyvédő alapot szegéllyel. Az alap vastagsága 75 mm vastagságú gumilapok alkalmazása esetén várható terhelés alapján 20 cm legyen. Ez az alap lehetőleg 0/35 szemcseméretű humuszmentes, homokos kavics, zúzott kőzet, vagy ezek egyenlő arányú keverékéből készüljön, melyet tömörítsünk le. Vízelvezetésről gondoskodjunk. A kialakított alapra 2/5 szemcseméretű zúzalékból, vagy 0/5 szemcseméretű homokból 2 - 4 cm vastagságú ágyazatot kell lazán felhordani a burkolattal megegyező eséssel. A lerakott felületet lapvibrátorral vagy döngöléssel kell tömöríteni. Ezután a burkolat azonnal terhelhető.
Gumiburkolat ragasztása szilárd burkolatra:
A ragasztandó felületnek por-, szennyezés- és nedvességmentesnek kell lennie. Friss betonfelületek alkalmatlanok ragasztásra. A gumiragasztót ecsettel, spaklival lehet felvinni a ragasztandó gumiburkolat alsó felületének négy sarkára. A teljes felület leragasztása megakadályozza a víz megfelelő elvezetését, mely felfagyást és a gumiburkolat felpúposodását okozza. A telepítés során fellépő hőmérséklet-változásokkal együtt járó térfogatváltozást is figyelembe kell venni! Szegő- és fél elemek nem kaphatók, mivel a gumiburkolat könnyen, kézi fűrésszel méretre szabható.

Homokozók körül alkalmazható gumiszegély:


Rögzítése ragasztással vagy csavarozással oldható meg beton felületre. A ragasztandó felületnek por-, szennyezés- és nedvességmentesnek kell lennie. Friss betonfelületek alkalmatlanok ragasztásra. A gumiragasztót ecsettel, spaklival lehet felvinni a ragasztandó gumiburkolat alsó felületének négy sarkára. A teljes felület leragasztása megakadályozza a víz megfelelő elvezetését, mely felfagyást és a gumiburkolat felpúposodását okozza.

 

Csapadékvíz szikkasztás:


A csapadékvíz elvezetése fontos az épületek állapotának megóvása, a járófelületek tócsa és vízmentességének megoldása miatt. Az elvezetést az ereszcsatorna úgynevezett ejtőcsövétől továbbvezetett csövezéssel, járófelületeknél folyókával, vagy víznyelővel lehet megoldani. A víz elvezetéséhez szikkasztóba történő csatlakoztatás esetén célszerű perforált cső, úgynevezett drén csövet alkalmazni, ennek előnye, hogy már a szikkasztó előtt is tud szivárogni a csőből a víz. A szikkasztó akkor alkalmazható, amikor ugyan elvezetjük a vizet, de nem gyűjtjük össze újrahasznosítás céljára. Evvel a rendszerrel elősegítjük a víz elszivárgását a talajba.

 

Vízelvezetés:


A csapadékvíz elvezetése fontos az épületek állapotának megóvása, a járófelületek tócsa és vízmentességének megoldása miatt. Az elvezetést járófelületeknél folyókával, vagy víznyelővel lehet megoldani. Előnye, hogy esztétikus, viszonylag egyszerűen telepíthető, a horganyzott, vagy műanyag rács könnyen leemelhető a tetejéről, ezáltal könnyen tisztítható. A folyókába, vagy víznyelőbe befolyt vizet szikkasztóba történő csatlakoztatás esetén célszerű perforált cső, úgynevezett drén csövet alkalmazni, ennek előnye, hogy már a szikkasztó előtt is tud szivárogni a csőből a víz. Vízgyűjtő tartályba történő vezetésnél műanyag vízelvezető, úgynevezett KG csövet, vagy perforáció nélküli flexibilis csövet lehet használni.

 

Játszóterek:


Nagyon fontos számunkra a gyerekek biztonsága, ezért a kerti játékokat maximális körültekintéssel telepítjük, kompromisszumok nélkül. Az előre legyártott játékokat szükség esetén lefestjük, majd összeszereljük.